2016. február 5., péntek

Aszaltparadicsomos csirke

Sünis kanálnál futottam össze ezzel a recepttel és nemrégiben tettünk el egy adag aszalt koktélparadicsomot olívaolajban, így egyből beleszerettem az ötletbe. A végeredmény valami remek, próbáljátok ki ti is!


Hozzávalók: (3 adag)
- 3 alsó  és 3 felső csirkecomb bőrétől megfosztva
- só, bors
- oregánó, őrölt kömény, koriandermag, cayenne bors
- 1 dl házi paradicsomlé
- 15 dkg olajban eltett fokhagymás koktélparadicsom (3-4 gerezd fokhagymával együtt)
- 2-3 ek olívaolaj (az aszaltparadicsomokról)
- 1,5 dl főzőtejszín
- petrezselyemzöld
- 2 kissebb fej lilahagyma

- 300 g teljeskiőrlésű tészta
- só
- víz

Elkészítés:
A combokat befűszerezzük ízlés szerint és fél órára állni hagyjuk. Az olívaolajon a felkockázott lilahagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a préselt fokhagymát és ráhelyezzük a csirkecombokat. Mikor kaptak egy kis színt ráöntjük a paradicsomlét és rászórjuk a felaprított aszalt paradicsomokat is. Kevés vizet öntünk mellé és fedő alatt megpároljuk. Mikor már átfőttek hozzáadjuk a főzőtejszínt, végül megszórjuk aprított petrezselyemmel.
 
A tésztát bő sós vízben megfőzzük, leszűrjük és ezzel kínáljuk a szaftos husikat.
 
Kellemesen édeskés ízt kap a koktélpariktól, nyami :)

2016. február 3., szerda

Sütőtökös sajttorta

Nagyon szeretjük a  sütőtököt, így sok fromában készítettem már belőle valami finomságot, de most először használtam fel édességként. Kellmes végeredményt kaptam, Fűszeres Gabi receptjét vettem alapul, amit eléggé átvariáltam és így utólag már fél adag kekszalap is elég lett volna szerintem, mert túl vastagnak ítéltem végül, ezért a receptben már ezt az adatot módosítva adom meg.
 


Hozzávalók: (20 cm-es tortaformához)
Krémhez:
- 25 dkg nyers sütőtök, meghámozva, felkockázva
- 25 dkg natúr sajtkrém
- 2 tojás
- csipet só
- 10 dkg cukor (nálam fehér és barna nádcukor felesben)
- 10 dkg keményítő
- 25 dkg liszt
- 2 kk mézeskalács fűszerkeverék
- 1  fahéj
Kekszalaphoz:
- 100 g darált háztartási keksz
- 1 ek csokis mogyorókrém (nutella/nutoka)
- 3 dkg olvasztott vaj
- 1 kk barna nádcukor

Elkészítés:
A tortaforma aljára sütőpapír került, az oldalát pedig megkentem vajjal. A kekszalaphoz a daráltkekszet a vajjal, cukorral és a mogyorókrémmel összedolgoztam és a tortaforma aljára nyomkodtam. Kb fél óra alatt a hűtőben lehűtjük.
A sütőtököt csipet sóval, bő vízben a fahéjjal megfőzzük. Leszűrjük és nyeles krumplinyomóval ősszetörjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a sajtkrémet, a cukrot, a mézeskalács fűszerkeveréket, a lisztet és a keményítőt is. Alaposan összeforgatjuk, majd ráöntjük a keszalapra, végül 170 fokra előmelegített sütőben 60 perc alatt megsütjük. Az első fél órában alufóliát is tehetünk rá, hogy ne barnuljon meg túlságosan a teteje. Tepsit érdemes alá rakni, mert a vaj hajlamos kifolyni a forma alján. Tűpróbával ellenőrizzük a közepét, hogy valóban átsült e teljesen. Kihűtve még hűtőbe is tesszük néhány órára, csak utána szeleteljük.

2016. február 1., hétfő

Pikáns pulykás pite

Hétvégi ebéd után kutattam és akkor  bukkantam erre a receptre, amibe elsőre beleszerettem :) Bár már egyből tudtam, hogy néhány változtatást eszközölni fogok rajta. Nekünk nagyon ízlett, érdemes mellé készíteni egy frissítő salátát is, mert önmagában elég tömény ;)


Hozzávalók: (28 cm átmérőjű tortaformához)
- 500 g pulykamellkocka
- 2 kissebb fej lilahagyma
- 1 gyömbéres citromos kocka
- cayenne bors
- őrölt fahéj
- curry
- só, bors
- 2 babérlevél
- 60 g aszalt vörösáfonya
- 2 tojás
- 100 g darált mandula
- 1 csomag rétreslap
- 100 g vaj
- petrezselyem
- szeletelt mandula
- 1 kk kókuszolaj

Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el: kókuszolajon megpirítjuk a felkockázott lilahagymákat, erre jöhet a hús, hogy kapjon egy kis pörzsanyagot. Ízlés szerint fűszerezzük, hozzáadjuk az áfonyát, babérlevelet és a gyömbérkockát is, majd felöntjük 4 dll vízzel. Addig főzzük, míg a hús meg nem puhul, ha kell pótoljuk a vizet, kb 3/4- ére beforraljuk. Hozzáadjuk a darált mandulát és a tojásokat is, így még kb 5 percig főzzük állandó kevergetés mellett. Lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni.
A tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, az oldalait vajjal kikenjük. A többi vajat felolvasztjuk, a réteslapokat kiterítjük és minden réteget óvatosan megkenünk a folyékony vajjal. A lapokat egyesével akár felezve fedésben elhelyezve a formába rétegezünk, az utolsó kettőt meghagyjuk a tetejére. A töltelélket a lapokra halmozzuk és a maradék két lapot csak úgy rusztikusan a tetejére fodrozzuk és a lelógó részeket körben behajtjuk. Ha maradt a vajból a lapok tetejére csorgatjuk. Így mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe 15 -20 percre, majd megszórjuk egy marék szeletelt mandulával és újabb 15- 20 percig sütjük, míg szép ropogós nem lesz. A sütőbe érdemes alá egy tepsit rakni, mert a vaj kifolyik a réseken. Melegen és hidegen is remek!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...