2- án vendégség volt nálunk, így egy karácsony és szilveszter utáni kímélő menüt gondoltam készíteni, aminek egyes elemei már szerepeltek a blogon, de mások még nem, úgyhogy most az eddig kimaradt receptek következnek ;)
Sajttekercs
Hozzávalók:
-
30 dkg trappista sajt
-
1 doboz natúr vajkrém
-
5 dkg lágy vaj
-
kb. 10 dkg reszelt füstölt sajt
-
kb. 10 dkg reszelt gépsonka
-
só, bors
Elkészítés:
Egy mély edényben vizet
forralunk. A trappistán kívül az összes hozzávalót összekeverjük.
A trappista sajtot hőálló műanyag
zacskó tesszük, begumizzuk és egy fakanálra húzzuk a gumi segítségével, így
rakjuk a gyöngyözve forró vízbe. Kb. 10- 12 percig melegítjük, míg a közepe is
meg nem puhul, fel nem olvad. Előkészítünk egy nyújtódeszkát, amire egy nagyobb
frissen tartó fóliadarabot teszünk és előkészítünk még egy ugyanekkora darabot.
A sajtot a zacskóból a fóliára csúsztatjuk, rátesszük a másik fóliadarabot és
egy nyújtófa segítségével óvatosan vékonyra nyújtjuk, próbáljunk meg a
téglalapformához hasonlóvá alakítani. Ha nem olvadt volna nem teljesen a
közepe, akkor még visszatehetjük a vízbe olvadni a zacskó segítségével.
Miután kinyújtottuk egyből
rákenjük a vajkrémes kencét. A fólia segítségével óvatosan feltekerjük, majd hűtőbe vagy
mélyhűtőbe dugjuk, míg meg nem szilárdul és még hidegen felszeleteljük.
Sonkatekercs
Hozzávalók:
- 12 szelet sonka
- 1 doboz natúr sajtkrém
- só
- 3 ek házi ecetes torma
- 2 ek majonéz
Elkészítés:
A töltelékhez a sajtkrémet a majonézzel, sóval és a tormával összkeverjük, majd egyesével megtöltjük a sonkákat és feltekerjük.
Hagymás krumplisaláta
Hozzávalók:
- 1,5 kg krumpli
- 1 szál póréhagyma
Öntethez:
- bors
- 4 dl víz
- 6 ek 10 %-os ecet
- 6 ek cukor
- 3 kk só
- 6 ek olívaolaj
Elkészítés:
A krumplit megpucoljuk és sós vízben megfőzzük. Miután megfőttek leöntjük a levét és hidegvizet öntünk rá, hogy ne főjenek tovább. Mikor már kihűltek felkarikázzuk óvatosan a krumplikat, hogy ne törjük össze a szeleteket. Az öntet hozzávalóit összekeverjük alaposan, hogy a cukor és a só felolvadjon benne. Egy edényben rétegenként pakoljuk a főtt krumplit a felkarikázott póréhagymát és az öntetet, míg mind el nem fogy. Néhány órát hagyjuk hűtőben állni, hogy összeérjenek az ízek.