2015. február 19., csütörtök

70. VKF - Calzone 2*

Pé megkívánta a pizzát, de nem ám akármilyen formában, hanem csukott verzióban, amit pedig az olaszok calzone néven emlegetnek. Vendégeket vártunk így egyből egy hatalmas adagnak álltam neki kétféle töltelékkel. Egyedül a tészta hozzávalóit méricskéltem a tölteléket érzésre állítottam össze, így pontos arányokat ne várjatok. Úgy gondoltam a VKF! 70. fordulójába beleférhetek ezzel a recepttel, mert bár nem a sajté a főszerep, de nincsen pizza sajt nélkül! Ráadásul ezt a sajtot házilag füstöltük, így különlegesnek is mondható.
 

Hozzávalók:
Tészta:
- 1 kg liszt
- 6 dl langyos víz
- 6 ek olívaolaj
- 3 kk só
- 2 ek cukor
- 2 csomag élesztő

Tejfölös töltelék: (nem kell főzni)
- 1 újhagyma felkarikázva
- 1 közepes pohár tejföl sóval, borssal és 2 kk mustárral elkeverve
- 30 dkg pirított csirkemell kocka (só, bors, kókuszolaj)
- némi házi füstölésű sajt felkockázva
- kevéske bacon felcsíkozva
- 2 marék mirelit kukorica

Paradicsomos töltelék: (főzött)
- 1 konzerv sűrített paradicsom
- 0,5 dl víz
- só, bors
- kakukkfű, bazsalikom
- 25 dkg barna csiperke felszeletelve
- 30 dkg pirított csirkemell kocka (só, bors, kókuszolaj)
- némi házi füstölésű sajt felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma áttörve
- kevéske bacon felcsíkozva
- a hús pirítása után megmaradt kókuszolaj
- 2 marék mirelit kukorica

Calzonénként 2-2 fürjtojás meglepetésnek :D


Elkészítés:
Tészta:
A langyos vízbe elkeverjük a cukrot, majd hozzáadjuk az élesztőt és meleg helyen hagyjuk 5- 10 percig pihenni. Mikor felfutott az élesztő hozzákeverjük a sóval elkevert liszthez az olívaolajjal együtt és alaposan összedolgozzuk kézzel vagy géppel. Mikor a gluténszálak már szépen látszanak és a tésztánk elválik a dagasztóedény falától, akkor egy kilisztezett edényben frissentartó fóliával légmentesen letakarva 60 percig kelesztjük meleg helyen. Egy lisztezett deszkán átgyúrjuk,  kinyomkodjuk belőle a levegőt, majd ketté vesszük. Az egyiket hűtőbe tesszük letakarva, hogy ne keljen tovább, míg a másikat 10 percig pihentetjük a deszkán letakarva. A deszkán hagyott tésztánkat lisztezve kinyújtjuk újjnyi vékonyra kör alakban, majd a felére halmozzuk az egyik tölteléket, aztán megnedvesítjük a tészta széleit és ráhajtjuk az egyiket a másikra. Alaposan jó erősen összenyomkodjuk a tészták találkozásánál a széleit és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk sütőpapírral bélelt tepsin. Kb. 30 percig sütjük, míg szépen meg nem barnul a tetej és kemény nem lesz az alja. Én a sütőbe spricceltem kevés vizet, mert a nedves környezetben szebben megkel a tészta. Miután kisült  az első előkészítjük a második adag tésztát is hasonlóan az elsőhöz.
 
Tejfölös töltelék:
A tésztára kenjük a mustáros tejfölt, erre halmozzuk a sajtot, újhagymát, bacont, csirkemell kockákat, kukoricát és a tetejére ütünk két fürjtojást, majd lezárjuk a tészta másik felével.
 
Paradicsomos töltelék:
A maradék kókuszolajon megpirítjuk a fokhagymapürét a gombával, sóval, borssal, kakukkfűvel. Mikor összesett kicsit jöhet hozzá a paradicsompüré, kukorica és a víz meg a bazsalikom is. Mikor a víz elforrt belőle levesszük a tűzről és kihűtjük. A tésztára kenjük a paradicsomos szószt, majd ráhalmozzuk a sajtot, bacont és a csirkemellet, ekkor ráütjük a két fürjtojást, eztán ráhajtjuk a tészta másik felét és lezárjuk.
 
Nekeünk mindkettő nagyon ízlett, hamar elfogytak, bár nekem a paradicsomos áll közelebb a szívemhez, mégiscsak autentikusabb ;) Próbáljátok ki ti is!

2015. február 17., kedd

Fakanalak

Ígértem, hogy mutatok még néhány fakanalat, amit pirográffal kicsit személyre szabtam, íme:

Béka és muffin :)
Az elkészítésnél ezt a fejet hazsnáltam:

 
Mostanában nagyon ledöntött a lábamról egymás után két influenza vírus is, így kicsit háttérbe szorult a blogolás és a főzőcskézés is, de azért majd jelentkezem ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...